Sighetu Marmaţiei

Categoria: Oraş

Localizare:

Este aşezat la confluienţa râurilor Iza cu Tisa ,pe frontiera de nord-vest a ţării cu Ucraina .

Scurta descriere:

Sighetu Marmaţiei a fost vechea capitală a Maramureşului Istoric.Pe teritoriul localităţii au fost descoperite vestigii arheologice din paleolitic, neolitic şi epoca bronzului.Prima consemnare în documente apare în anul 1326.

Observaţii:

Centrul vechi şi foarte multe clădiri sau păstrat în întregime.

 

***

 

Câmpulung la Tisa

 

Categoria: Comuna

Localizare:

Este aşezat pe DN 19 la 15 Km de Sighet,pe frontiera de nord-vest a ţării cu Ucraina .

Scurta descriere:

Câmpulung la Tisa este o aşezare caracteristică pentru localităţile formate prin colonizare,încadrându-se în tipul aşezărilor de-a lungul drumului.Pe lângă comunităţile de maghiari şi germani stabilite în sec.XIV ,s-au mai stabilit şi câteva famili de polonezi şi ruteni.

Observaţii:

Aici există punct de trecerea a frontierei pe calea ferată cu Ucraina. Se păstrează arhitectura caselor vechi ,precum şi structura gospodăriei şi a aşezărilor care sunt tipice pentru comunităţi de oaspeţi.

 

***

 

Săpânţa

Categoria: Comuna

Localizare:

Este aşezat pe DN 19 la 18 Km de Sighet,la confluienţa râurilor Săpânţa şi Tisa,pe frontiera de nord-vest a ţării cu Ucraina .

Scurta descriere:

Pe teritoriul localităţii au fost descoperite vestigii arheologice din epoca bronzului.Prima consemnare în documente apare în data de 30 oct. 1373

Observaţii:

Este localitatea cu cele mai multe obiective turistice din zonă:cimitirul vesel ,monument UNESCO, Mănăstirea Săpânţa-Peri,cea mai înaltă biserică de lemn din lume 75m,etc.

 

***

 

Bârsana

Categoria: Comuna

Localizare:

Este aşezată în partea centrală a Ţării Maramureşului, pe cursul mijlociu al râului Iza, pe Drumul DJ 186 la 20 Km de Sighet

Scurta descriere:

Piese arheologice descoperite întâmplător precum şi săpăturile arheologice efectuate pe dealul Cetatea, evidenţiază prezenţa umană din epoci îndepărtate.Prima consemnare în documente apare în data de 22 sept. 1326

Observaţii:

Localitate turistică renumită datorită Ansamblului Manăstiresc şi a Biserici de Lemn inclusă în patrimoniul UNESCO

 

***

 

Valea Vişeului

Categoria: Sat ,aparţine de comuna Bistra

Localizare:

Este aşezată la confluienţa râului Vişeu cu Tisa ,pe drumul jubeţean DJ 185

Scurta descriere:

Este o locarlitate cu populaţie majoritară ucrainiană, huţuli.

Observaţii:

Aici există punct de trecerea a frontierei pe calea ferată cu Ucraina, la circa 5 Km de aici în Ucraina se află Centrul Geografic al Europei.

 
   
  Copyright © 2006. Clubul de speologie "MONTANA" Baia Mare