Organizaţia coordonatoare a proiectului:

 

Clubul de speologie „Montana” Baia Mare

 

 

Descriere:

 

Clubul de Speologie Montana a fost înfiinţat în anul 1976 din secţia de speologie a fostului Club de turism Montana Baia Mare (la desfiinţarea acestuia) şi are personalitate juridică din anul 1994.

 

 

 

Activităţi curente:

 

Odată cu diminuarea activităţii speologice (datorită gradului din ce în ce mai ridicat de cunoaştere a zonei), aceasta totuşi rămâne liantul membrilor clubului şi ocupă cca 50% din activităţi. În ultimul an nu am avut deloc programe de iniţiere pentru tineri (organizate anterior pe diverse tematici: iniţiere în speologie, în fotografia subterană, în valorificarea potenţialului turistic local, în filmări video, ca ghizi turistici pentru obiectivele turistice din zona lor), aceasta datorită restructurărilor ce au avut loc la nivel central în coordonarea activităţilor pentru tineri. Ca urmare s-a creat timp pentru altfel de activităţi: activităţi ecologice în rezervaţii naturale, realizarea de marcaje turistice noi şi remarcarea celor existente, propuneri de noi trasee turistice marcate, evaluarea stării marcajelor turistice existente din judeţul Maramureş.

 

 

Proiecte desfăşurate:

 

    • Iniţiativa biodiversitate în Maramureş”. Proiect având ca scop înfiinţarea Parcului Natural al Munţilor Maramureşului, proiect coordonat de către Societatea Ecologistă din Maramureş, la care am colaborat cu un expert ecoturism  care a proiectat o reţea unitară de trasee turistice marcate în munţii Maramureşulu. Reţea din care în anii 2003-2004 s-au realizat 5 marcaje. Traseele au fost astfel alese încât să nu constituie căi de acces spre frontieră şi să evite nucleele de protecţie stabilite. Proiectul a fost finanţat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, proiect al guvernului României.
    • “Protecţie şi educaţie ecologică în Parcul Naţional al Munţilor Rodnei   -Rezervaţie a biosferei”, proiect coordonat de CS Montana înainte de înfiinţarea administraţiei Parcului Naţional al Munţilor Rodnei, ce a avut în vedere patrulări continue în masiv în perioada de maxim trafic turistic (iulie-august 2002) pentru a obişnui turiştii cu modul de ecologic de parcurgere a rezervaţiei (aceştia au primit hărţi cu punctele de campare permise, modelul unor bilete de vizitare care vor fi obţinute ulterior de la administraţia PNMR, saci de plastic pentru evacuarea deşeurilor proprii). Au fost plasate table metalice indicatoare la intrarea pe principalele trasee turistice, cuprinz’nd regulile de străbatere de către turişti a PNMR. Proiect finanţat de către Fundaţia de Parteneriat Miercurea Ciuc cu 131.868.000 lei.
    • “SOS caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei-Rezervaţie a biosferei”, ce a cuprins activităţi în zonele montane limitrofe PNRM (Borşa-Moisei), având ca scop stabilirea poziţiei populaţiei locale faţă de capra neagră (mai ales cauzele braconajului, în vederea combaterii ecestuia), precum şi participarea pentru prima dată alături de silvici la recensământul caprelor negre din partea nordică a munţilor Rodnei în noiembrie 2003. Proiect finanţat cu 4880 euro de către Pro Natura-Basel, Elveţia.
    • “Evaluarea stării tehnice  a marcajelor turistice din judeţul Maramureş, descrierea şi cartarea acestora cu GPS-ul”. Proiect finanţat de către Consiliul Judeţean Maramureş cu 43.000.000 lei, septembrie-octombrie 2004.
    • “Rezervaţia biosferei Munţii Rodnei-pentru oameni şi natură”, proiect început în 2004, va continua în 2005, având ca scop o campanie de informare şi măsuri necesare pentru populaţia din Borşa şi Moisei în vederea utilizârii rezonabile (durabile) a resurselor naturale situate în PNMR. Finanţator: Ambasada Olandei prin proiectul RO-Matra, valoare 4800 euro.

Partener 1:

 

Agenţia de Dezvoltare Regională şi Cooperare Transfrontalieră “Transcapathia”

Rol în cadrul proiectului:

 

Agenţia de Dezvoltare Regională şi Cooperare Transfrontalieră „Transcarpatia” din Ucraina, Uzhhorod a pus la dispoziţie informaţii despre traseele din Ucraina şi a venit cu sugestii pentru proiectarea traseelor din România, în vederea joncţionării lor în punctele de frontieră.  A participat activ la realizarea planului de management al proiectului, şi va redacta informaţiile privind partea ucraineană din cadrul materialelor de promovare.  In acelaşi timp, şi-a asumat un rol în promovarea rezultatelor proiectului şi răspunde de organizarea conferinţei de presă în Ucraina.

 

Partener 2:

 

Fundaţia de Speologie “Club Speo Bucovina”

Rol în cadrul proiectului:

 

Fundaţia „Club speo Bucovina” vine cu o experienţă bogată în domeniul managementului de proiecte şi a avut un rol important în proiectarea traseelor şi, prin voluntarilor săi, la realizarea lor propriu-zisă. De asemenea, a contribui la realizarea şi distribuirea pachetelor de promovare, la organizarea conferinţelor de presă şi la promovarea rezultatelor proiectului.

 

 

 

 
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web
 
  Copyright © 2006. Clubul de speologie "MONTANA" Baia Mare